Etkinliğe EÜ TDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alimcan İnayet, TDAE Türk Dili ve Lehçeleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yuşan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlen konserde EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, EÜ DTMK Ses Eğitimi Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gani Pekşen, EÜ DTMK Türk Müziği Bölümü Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı Öğr. Gör. Hakkı Balamir ve konuk sanatçı Assyl Shakirt; Türk Halk Müziği’nin büyük sanatkarı, büyük halk ozanı Aşık Veysel’in hayatından doneler aktararak, eserlerini seslendirdi.
“Türk Cumhuriyetlerindeki gençler de Âşık Veysel’i tanımalı”
Konserin açılışında konuşan EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey, “Türk Halk Müziği hatta Türk Halk Edebiyatı için en önemli figürlerden bir tanesi Âşık Veysel. Geçtiğimiz yıl 2023 yılı, UNESCO Âşık Veysel Yılı kabul edildi, bir yıl boyunca dünyanın her yerinde çok farklı organizasyonlarda Âşık Veysel’e dokunduk. Bu sosyal sorumluluk projesinde de Türk Cumhuriyetlerinden gelen çok değerli 18-25 yaş arasındaki gençlerin, Âşık Veysel’i tanımasına, en azından onun türkülerinden bir tanesini öğrenmesine, onun sözel içeriğinde neyi ifade ettiğini anlamasını hedefledik” dedi.
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alimcan İnayet, “Âşık Veysel, Türk âşıklık geleneğinin ortaya koyduğu en büyük Türk değerlerden bir tanesidir. Kültürel değerleri burada anlatmak, hatırlamak, gençlere tanıtmak, geleneksel kültürümüzün sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Bugünü bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.
“Her kornea bağışı öldükten sonra iki kişiye ışık oluyor”
Konuşmasında; Âşık Veysel’in yakalayamadığı tedavi şansını başkaları yakalayabilsin diye göz doktoru olmaya karar verdiğini belirten EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, “Âşık Veysel eğer 100 yıl sonra doğsaydı, şu an ki teknoloji ile görüyor olurdu. Âşık Veysel’i gördürecek olan ameliyat kornea nakli ameliyatıdır. Öldükten sonra da isterseniz bu bedenle de vatana hizmet edebilirsiniz, organ bağışlarsanız. Her organ bağışı öldükten sonra iki kişiye ışık olabilir. Biz hepimiz sahnedekiler, kornealarını bağışlamış sanatçılarız. Salondakilerden de bizim yaptığımızı yapmamızı bekliyoruz. Eğer Türkiye’nin yüzde biri öldükten sonra korneasını bağışlarsa Türkiye’de bir kişi, bir saniye bile kornea beklemiyor olacak. Bu umutla biz konserlerimize devam edeceğiz” dedi.
UNESCO 41. Genel Konferansı’nda Türk devletlerinin Âşık Veysel için birlik olduğunu belirten Prof. Dr. Eğilmez, “Türk dünyası dayanışma göstererek ülkemiz dışında Azerbaycan, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Ukrayna ve Özbekistan’ın desteğiyle 2023 yılının UNESCO tarafından Âşık Veysel Yılı olarak ilan edildi. Biz bu etkinliği düzenleyerek Türk Dünyasının Âşık Veysel’e verdiği desteğe teşekkür ediyoruz” dedi.
Katılımcılar ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü birlikte söyledi
Konsere konuk sanatçı olarak katılan Assyl Shakirt ise, “Bu etkinlik benim için çok değerli, çok önemli çünkü bu etkinlik tüm Kazakistan’ımızın tanıtılmasına imkân sağladığı için çok minnettarım. Bu etkinlik bütün Türklerin birleşmesine vesile oluyor” diye konuştu.
Dinleyicilerin beğenisini kazanan konserin sonunda tüm katılımcılar Âşık Veysel’in unutulmaz “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü hep birlikte söyledi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025